Още по темата за мобилния Интернет засегната в Епизод 1

By | 27/07/2013

Изглежда в някои от следващите епизоди отново ще продължим да си говорим за достъп до Интернет през мрежата на мобилните оператори, тъй като темата е доста по-обширна от това, което можем да покрием в един епизод на предаването. Резултатите постигнати от нас като скорости с трите мобилни оператора се оказаха доста интересни сами по себе си, но в следствие на тях се сблъскахме и с интересни особености и проблеми, част от които сме засегнали в епизода, друга част ще засегнем сега…

Към момента единствената реакция на проведените от нас тестове от мобилен оператор е от Виваком, които ни писаха с пояснение, текстът на което публикуваме дословно по-долу, защото съдържанието му е от значение.

Здравейте,
Във връзка с публикувани тестове за скоростта на мобилния интернет и сравнение между трите мобилни оператора, бихме искали да ви обърнем внимание, че при извършването на тези тестове сте използвали SIM-катра на VIVACOM, чийто план позволява скорости до 8,6 Mbps за download. Това се вижда от резултата в теста, където постигнатата максимална скорост никога не превишава 8,6 Mbps. Бихме икали да ви предложим, ако често правите подобни тестове, да използвате нормална SIM катра на VIVACOM, която позволява да направите реални тестове на максимално достижимите скорости, които осигурява телекома. За целта може да ви предоставим такава тестова карта или, ако желаете, да закупите такава и ние да ви възстановим средствата. Ако желаете да се свържете с нас може да направите това на xxxxx@vivacom.bg.

По време на тестовете и на нас ни направи впечатление, че за разлика от Mtel например, които имаха моментни пикове до към 18 мегабита, макар средната им скорост да беше по-ниска, при тестовете на Vivacom, освен че скоростта поддържаше едно стабилно високо ниво от над 8 мегабита, то подобни резки пикове нямаше. Не ни хрумна обаче, че е възможно предплатената карта за данни, която ползваме да има заложено ограничение на максималната достижима скорост на Download от 8.6 Mbps. Точна информация за наличието на такъв лимит не намерихме и никъде из сайта на Виваком във връзка с плана данни, което допълнително ни озадачи и разбира се ни накара да потърсим повече информация от оператора за това ограничение. Междувременно докато очакваме отговор от Виваком решихме и сами да проверим ситуацията в търсене на отговор на въпроса кога и защо има заложено такова ограничение, като за целта освен с предплатена карта за данни се подготвихме с карта за данни на договор и карта с активни гласови услуги и пакет за данни също на договор (без за целта да се възползваме от предложението на оператора да ни предоставят тестова карта) и повторихме тестовете на няколко от локациите, на които вече бяхме тествали и преди…


vivacom-data-prepaid vivacom-data-contract vivacom-data-and-voice-contract

Публикуваме и скрийншоти направени с iPad 3 директно след провеждането на теста със съответната карта от една от локациите в центъра на София, за да избегнем евентуални спекулации. Резултатите, които получихме наистина ни изненадаха, първият шот е от предплатена карта, втория от карта с договор само за данни и третия е от карта с договор с гласови услуги и пакет за данни. Максималната достигната скорост на Download с двете карти само за данни беше точно 8.55 Mbps, като при Upload скоростта имаше съвсем лека вариация, но стойностите отново бяха много близки. При повтаряне на теста с картата с гласови услуги и пакет за данни нещата обаче генерално се променят, а именно постигаме значително по-висока скорост, която в случая беше 18.62 Mbps за Download и съвсем малко по-висока скорост за Upload от тази при другите две карти.

Какъв извод можем да направим от този допълнителен тест:

1. Изглежда от Vivacom продават предплатени SIM карти само за достъп до Интернет с ограничение на Download скоростта от 8.6 Mbps, а при картите с договор, ограничението изглежда е в сила само при по-евтините пакети.
2. Очевидно скоростта на достъп до Интернет през мобилната мрежа на Виваком е по-бърза от 8.6 мегабита, но само ако ползвате правилната SIM карта със съответния план, които не е ограничен.
3. С оглед на горните нови данни е напълно възможно от Mtel да не осигуряват най-високата скорост на Download, но за потвърждаване на това ще е необходимо повтаряне на тестовете със SIM карта на Vivacom, която няма ограничение в скоростта.

По точка 3 от горните изводи трябва да обърнем внимание на факта, че поради липсата на Prima Data карти в няколко офиса на Mtel, явно услугата се предлага само на хартия, тестовете бяха направени с карта на Mtel с активни гласови услуги и добавен Data план към нея. Тоест при евнетуалното наличие на подобно ограничение от страна и на Mtel за предплатените карти за данни (макар таква ограничение в максималната скорост да не се споменава никъде) би било напълно възможно и Mtel да покажат по-ниски резултати като скорост. Но дори при постигнатите от нас нива на скорост на Download за Mtel след “осветяването” на въпроса с ограничението на соростта при Vivacom и постигнатата от нас скорост с “подходяща” карта е напълно възможно Vivacom да покаже по-висока максимална скорост не само при Upload, но също така и при Download.

Какво не е наред в тази ситуация? Наличието на ограничение на максималната скорост на Download при определени услуги, без то да се уточнява изрично, като в същото време операторите ни заливат с реклами за 42-мегабитова скорост, най-бърз интернет и най-добро покритие. Възможност не само от Виваком, но и от другите два мобилни оператора да прилагат подобни ограничения за определени планове (осоено предплатените), без това да се изяснява на потребителя, а това е нещо, което също заслужава да бъде проверено. Не ни разбирайте погрешно, както споменаваме и в Епизод 1, дори 8 мегабита стабилна скорост на Download са 1 мегабайт в секунда, нещо, което е достатъчно добра скорост за ползване от мобилно устройство (особено и предвид наличните ограничени по трафик планове на максимална скорост). Само че това не дава основание и право на мобилен оператор, който претендира да има най-добрата 3G мрежа, да налага допълнителни ограничения в скоростта без те да са упоменати изрично. Единственото, което намеква за наличието на някакви ограничения са следните изречения налични само при описанието на някои от услугите на оператора: “Скоростта до 42 Мbps е достижима за тарифни планове Traffic Unlimited M, L и XL при използване на съвместим 3G USB модем, таблет или смартфон” и “При използване на +Data S и +Data M е достижима максимална скорост при download от 7.2 Mbps, а при +Data L – 42 Mbps. Скоростите са постижими със съвместимо устройство“, но това далеч не е достатъчно според нас.

Разбира се очакваме да получим и официален отговор от Vivacom във връзка с наличието на ограничението, както и кога и къде точно то е в сила, като разбира се при получаването на допълнителна информация от оператора тя ще бъде публикувана тук.

2 thoughts on “Още по темата за мобилния Интернет засегната в Епизод 1

 1. Тодор Узунов, а.к.а teou

  Привет момчета,
  Много се радвам, че попаднах на това клипче (и поздравления за предаването, имаше нужда от нещо такова и в БГ). Всъщност това, което сте направили, аз го направих в далечната 2010-та година, но не съм го ъпдейтвал оттогава :). Можете да погледнете тази тема – https://nethelpforums.net/viewtopic.php?t=211 – даже съм нанасял точките на карта, ако искате можем и да възродим проекта и с ваша помощ и тази на разни доброволци да се направи една карта на скоростта РЕАЛНО, поне за по-важните места в БГ.
  Но да не се отплесвам, пиша ви защото имам предложения и забележки по методиката. Щях да си замълча, но понеже явно ще се прави ъпдейт на този епизод, може да е интересно ако се съобразите с някои неща, които ще кажа и се включат в ъпдейта.

  Първо, използването на таблет/телефон, без значение от марката. По принцип то може да даде изкривявания. Достатъчно е да има някакъв бъг в текущата версия на baseband и това може да има драстично отражиние, при определени условия. Друг момент е, че в този тип устройства често процесора се занимава и с данните – ако има в този момент някаква задача в бекграунд може да се отрази на скоростта в посока фалшиво измерване надолу. Доста малко вероятно, но все пак споменавам. Бих ви препоръчал ако можете да ползвате лаптоп/нетбук с pci карта или USB модем.
  Второ, и вече доста съществено, свързано донякъде с първото. Използването на Спийдтеста. Понякога води до доста съществени изкривявания. Не винаги, но достатъчно често, а вие искате да сте максимално обективни и научно издържани, нали?. Влияе се например от такива наглед незначителни неща като версия на флаш плеър, браузър, пинг (заради кофти пинг мож еда даде фалшиво по-ниски скорости). Бих препоръчал да ползвате сваляне на някакъв файл, за който предварително сте видяли на нармален бърз нет, че от страна на самия сървър също няма значим трафик шейпинг. Например свалянето на някоя Линукс дистрибуция от някои от бързите огледала на Sourceforge трябва да свърши работа. Или свалянето на топ-торентите от Замунда. проблемът на този подход е, че мери само свалянето. За мерене на ъплоуд най-доброто, което съм открил, е качване през FTP клиент (не през уеб интерфейса) в безплатната услуга ul.to. Самия мониторинг на скоростта може да се прави точно с програми като Softperfect Networkx. Затова и ви препоръчах по-горе да ползвате компютър с Windows/Linux – имате доста по-голям избор на софтуер, докато под iOS/Android приложенията за FTP например кой знае доколко са читави и дали няма и те самите да изкривят теста.
  Трето, и още по-важно – използваното устройство. Използвате вграден модем на таблет, който поддържа 42 Мбпс. Дотук добре, разбрахме се, че ако можете да намерите външен такъв модем (примерно Huawei k4505) вързан за лаптоп. ОБАЧЕ – така както сте правили тестовете, не става ясно дали получената скорост, примерно 8 Мбпс, е резултат от MIMO/Channel bonding или не. Ако се използва по-стар модем неподдържащ тези технологии, каквито са 90% от модемите предлагани от операторите все още (особено на евтини тарифи и предплатени пакети), може да се окаже следното: с модем с теоретична макс скорост 7.2М в същата точка, в която с таблета сте постигнали 8М, с модема ще постигнете само 4, а не 7, както “е логично” да се очаква! Защото онези 8 са били всъщност 4+4 на два канала. Сами разбирате, че това е доста съществено, особено за местата и операторите с “по-скромни” скорости, като например 5-6 Мбпс. Да не се окаже, че с устройствата които продават на повечето си тарифи операторите реално ни ограничават на 2-3 Мбпс в тези места. И ще стане като историята със сим картите (между другото поне един от другите оператори има същата тактика – попадал съм на текст от уебсайт ама не мога да го намеря сега). Това е моя теория, която бих бил благодарен ако докажете. Това е и първото нещо, с което мога да ви окажа помощ и съдействие – мога да ви дам модем Huawei 173-u2 5/7 Mbps за този тип тестове.
  Четвърто и също много важно – в таблицата с резултатите сте писали 3г, докато 2г-то сте го разделили на GPRS/EDGE. Не е много коректно обаче – важно е да кажете и 3г-то дали е UMTS/HDSPA/HSUPA, защото това има значение за пинга и ъплоуда. И за тази информация е по-добре да се използва компютър, защото обикновено тази информация се разписва в програмите за свързване, докато при телефон/таблет, понякога няма различни индикатори за UMTS/HSPA – не знам iOS как е, моят Андроидски телефон показва 3g/H съответно, но знам че не всички ромове са така.

  Второто нещо, с което мога да окажа съдействие, е да ви предоставя и Дата Прима за да тествате 🙂 Ако проявите интерес – насреща съм. С Блъди и без това сме долу-горе комшии, може да се видим в квартала и да му дам модема и сим картата (ще ми ги върнете после естествено, че си ми трябват 🙂 )

  Поздрави,
  Тео

  Reply
 2. Vlad

  Като сте те тръгнали да се правите на разбирачи, първо се образовайте малко по отношение на термините които ползвате в тази “официална страница за тестове”.
  10 мегабита = 1.24 мегабайта в секунда.
  По горе гледам сте написали, че пика на Виваком бил 18 мегабита, което се равнява на 2.32 мегабайта/секунда.
  Това ваше твърдение е доста смешно, понеже без да съм “експерт в тестовете” мога да заявя, че скороста ми в къщи е поне 2 пъти по-висока от тази.
  Самият факт, че не правите разлика между мегабайт и мегабит показва какви “експерти” сте.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *