Още за Пиковото Ценообразуване на Uber

By | 05/01/2015

Здравейте отново, и честита нова година. За 2015-та Ви желаем много здраве и щастливи моменти. 🙂

В поста за Uber епизода ни (линк) споменахме за така нареченото “Пиково Ценообразуване” което компанията прилага в по натоварените моменти, за да стимулира повече шофьори да излязат на пътя.

Е в края на вече отминалата година, Uber разпратиха мейл със съвети за пътуванията в новогодишната нощ. Ето част от него:

Uber-Тips-for-New-Year's-Eve

Разбира се това са някакви ориентировъчни параметри за това какво ще се случва с цените на компанията на 31 срещу 1, така че ние напълно естествено решихме да проверим как ще се случат нещата в действителност. 🙂 Резултата?

Ето горната схема, но с наложен реални цифри засечени в конкретния момент:

Uber-pricing-new-year-2014-bg

Eто и подробната разбивка по минути и локации (защото не сме 100% сигурни дали “Пиково Ценообразуване” е разделено на региони или се отнася за цяла София:

Ако табличката не се зарежда, ето директен линк.

Реално погледнато, успяхме да “засечем” най-голямо оскъпяване на услугата в периода 20:40 – 21:30 на 31.12, когато цената стабилно държеше стойности х6. И да, стойностите х6 са наистина впечатляващи:

2101

Това разбира се не означава, че в другите моменти не е имало пикове в цената (реално тарифата се променя на всеки 2 минути), но това е периода в който ние успяхме да засечем най-високи стойности. Приятната изненада в случая беше факта, че непосредствено преди полунощ тарифите наистина бяха нормални, без допълнително оскъпяване.

Другото което ни направи много добро впечатление е факта, че през цялото време имаше налични коли, като времето за изчакване през цялата нощ не е надвишавало 10 минути.

В новогодишната нощ, аз лично пътувах с кола на Uber 3 пъти. Първото ми пътуване беше в самото начало на вечерта (18:44) при стандартна тарифа. След това около 2 и нещо сутринта слязох към центъра при тарифа х2 и в крайна сметка се прибрах около 4 и нещо при тарифа х5,1. За интересуващите се какво означава това – 7.58 километровото пътуване с продължителност 15 минути ми струва 34,89 лв. Което от една страна е ужасно много, но от друга:
– Всичко беше регламентирано предварително, т.е. не съм имал никакви притеснения за това дали шофьора няма да ме “изненада” с някаква “Таксиметрова надценка” защото е нова година (което може да Ви се е случило при някой таксиметрови компании). Аз си знаех “в какво се забърквам” и колко ще ми струва още преди да викна кола;
– Докато някакви хора отчаяно се опитваха да си хванат такси (в 4 сутринта на Патриарха беше “ад”) аз отделих точно 30 секунди за да си пусна апа и да наместя пина, и буквално 5 минути по късно колата беше при нас;
– Ако бях решил, можеш да изчакам още няколко минути и да си хвана Uber на по ниска тарифа (или евентуално цените да станат още по високи). В случая реших, че предпочитам да платя повече вместо да стоя на студено (БЕШЕ МНОГО СТУДЕНО).

И така. Ако и вие сте пътували с Uber (или стандартна таксиметрова компания) по нова година – ще се радваме да споделите впечатления в коментарите. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *