Малко за производителността на дисковете и флашките от Епизод 5

By | 23/10/2013

usb-flash-drives-sequential-benchmark

Ако случайно проявявате интерес колко точно бързи са ударо и водоустойчивите USB флаш памети, които тествахме в Епизод 5 (можете да ги видите и във видеото), то ето и резултатите от тестовете за поредно четене и запис на данни върху 16GB Corsair Voyager с цена 35 лева и 16GB Silicon Power Unique 530 с цена 25 лева. Имайте предвид, че и двете USB флаш памети са с USB 2.0 интерфейс и определено не са най-бързите модели, като Corsair Voyager има вариант за модел с USB 3.0 поддръжка и по-висока скорост на работа (съответно и по-скъп). Що се отнася до Silicon Power Unique 530 и другите подобни решения с COB (Chip-On-Board) изпълнение, то трябва да сте наясно, че повечето от тези продукти също няма да са от най-бързите, тъй като този метод на производство обикновено се ползва с цел намаляването на цената на крайния продукт. Затова не случайно можете да видите и в доста други много евтини китайски електронни устройства как дадени чипове на платката просто са залети със епоксидна смола, просто с цел допълнителна защита не се залива само един чип, а обикновено цялата платка на устройството.


usb-hdd-drives-sequential-benchmark

Ето и резултатите от последователното четене и запис на двата външни мобилни диска, които тествахме в Епизод 5 – 1TB ADATA HD710 с цена от 146 лева и 500GB Silicon Power Aromor A30 с цена от 107 лева. Имайте предвид, че и двата диска разполагат с USB 3.0 интерфейс за връзка с компютър, който осигурява по-висока скорост на трансфер и позволява на мобилния твърд диск вътре в USB кутийката да достигне пълния или почти пълен потенциал като скорост. Разбира се при свързване на тези външни мобилни дискове към компютър с USB 2.0 интерфейс те ще могат да се използват без проблем, просто максималната им скорост на четене и запис ще е по-ограничена заради по-бавната скорост на достъп, която по-стария интерфейс поддържа.


usb-hdd-smart-test-results

И за финал ето как изглежда SMART статуса на двата мобилни диска след като приключихме с тестването на устойчивостта им на неблагоприятни условия, които леееко надвишаваха гарантираните от производителя стойности. Както можете да видите мобилните дискове са в перфектно здраве, при все че при един от тестовете успяхме да счупим защитната кутийка на Silicon Power, то мобилният диск с марка Samsung вътре не успя да пострада. Същото важи с пълна сила и за ADATA, където от компанията са заложили на мобилен диск с марка Toshiba, отново 100% Health след пълен формат и проверка на диска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *