Нашият “домашен тест” за проверка на зрението

By | 20/08/2013

quick-snellen-type-eye-chart

Ако сте гледали първата част на Епизод 3 и също искате да проверите зрението си с нашия “домашен тест”, които ползваме в епизода, то ето какво ще ви е необходимо и как да проверите сами зрението си. Имайте предвид, че този тест можете да си направите в домашни условия с цел да получите по-ясна представа дали имате нужда от по-сериозен преглед при специалист. Имайте предвид че този тест, макар базиран на това, което често се използва в очните кабинети за проверка на зрението не е заместител на преглед при офталмолог, а е просто допълнителен индикатор, който да ви подскаже, че наистина имате нужда от преглед при специалист.

За да си направите сами теста за нивото на вашето зрение ви е необходимо да имате подръка компютър с принтер и приятел или близък, който да ви помогне със самия тест. Трябва да разпечатате таблицата от линка по-долу на лист хартия с размер A4 в нейния пълен размер, без в никакъв случай да я преоразмерявате! След това я окачете на стена или друго добре осветено място на нивото на очите ви, което ви позволява да застанете на точно 3 метра разстояние от таблицата, а вашият помощник е необходимо да застане до разпечатания лист, за да е сигурно че вижда всичко максимално добре. Затворете едното си око или го покрийте с дланта на едната си ръка и започнете да четете отгоре надолу буквите ред по ред на глас, като вашият помощник трябва да следи дали се справяте правилно или допускате грешка и да запомня къде и колко грешки имате (ако допуснете такива), без да ви прекъсва докато не приключите. След това повторете същата операция с другото око, затваряйки това, с което току що сте направили теста, вашият помощник отново маркира резултатите. важното е да направите теста и с двете очи поотделно, тъй като зрението на едното и на другото може да се различават значително.

Идва ред на това да проверите какви са резултатите. Ако сте успели да прочетете всички букви дори от последния най-долен ред и с двете очи поотделно, без да допуснете нито една грешка, то вие заслужавате поздравления, тъй като зрението ви е наистина добро и отговаря на изискването за т.нар. “нормално зрение”, като не е изключено то дори да успява да надмине показателите, които се считат за нормални. По-вероятно е обаче да сте допуснали поне няколко грешки не само на последния ред, но дори и на горните 2-3. В такъв случай вероятно имате нужда от лека диоптърна корекция, макар че дори без такава не би трябвало да имате особени проблеми със зрението си, но все пак е добра идея да отидете да се прегледате при специалист. Ако обаче имате разминаване между редовете на които сте допуснали грешка от порядъка на 2-3 реда между двете очи, то е не само препоръчително, но дори наложително да отидете да се прегледате. Ако вече носите контактни лещи или очила с диоптър направете теста и без тях и с тях, като при допускане на повече от една-две грешки дори с очилата или лещите е добре да отидете да проверите отново зрението си, защото е възможно диоптърната корекция да трябва да бъде променена или да се реагира по отношение на астигматични проблеми например. Ако пък се справяте идеално и без грешка без да носите лещите или очилата, то е възможно да нямате нужда повече от тях, така че отново се замислете за консултация при специалист офталмолог.

Отново напомняме, че този бърз и лесен тест на зрението има по-скоро за цел да ви даде по-ясна представа дали наистина имате някакви проблеми със зрението си и да ви насочи по-този начин за преглед при специалист, дори преди това да сте били скептично настроени към нуждата от това. Той няма за цел да замени преглед при специалист или да ви даде някаква идея например каква диоптърна корекция ви е необходима или дали страдате от астигматизъм, това може да направи специалист офталмолог след по-задълбочена проверка на зрението ви. Идеята на този бърз и лесен тест е просто да проверите дали имате проблеми със зрението си, които може да повлияват негативно не само при работата ви с компютър, но дори и в ежедневието ви, проблеми за които е добре да се погрижите веднага, за да не се задълбочат и да станат по-сериозни. Не пренебрегвайте наличието на потенциални проблеми със зрението ви докато те станат сериозни, по-добре е те да се хванат още в самото начало, така че изобщо не е добра идея да правите компромиси със своето здраве в това отношение.

За да изтеглите таблицата за проверка на зрението в PDF формат…

2 thoughts on “Нашият “домашен тест” за проверка на зрението

  1. Кръстю Бъчваров

    Искам да си купя такъв плакат, който да си го сложа на стената. Откъде мога да си купя такъв?

    Reply
  2. Кръстю Бъчваров

    Искам такъв плакат, който да си го сложа на стената. От къде мога да си набавя такъв?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *